Lesson 22: What is the Aqeedah of Ahl al Sunnah wal Jamaah

ahl al sunnah wa jammah

This Q&A is supposed to help you and your children become acquainted with the correct aqeedah of Islam. Try it out!

الحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله

All praise is due to ALLAH and peace and blessing upon His Messenger

بسم الله الرحمن الرحيم

In the Name of Allah, The Most Gracious, The Most Merciful

***

Question 1: Where do we take our aqeedah from?

Answer 1: From the Qur’an and Sunnah

Take your Beliefs from the Quran and Sunnah

Remember, Islam consists of 4 parts:

  • a) Towhid (The One-ness of Allah, monotheism)
  • b) Ibadat (worship)
  • c) Mu’amalat (social interaction)
  • d) Akhlaaq (good character)

But where is this derived from?

The term ‘Aqeedah’ comes from ‘aqdah’, which is when you have a rope and you tie a knot; the implication is ‘to bind’. The meaning, therefore, is that the vision proposed is one that is absolutely necessary; do not drop the vision; ‘the thing we live for’.

Aqeedah is deduced from Qur’an and Sunnah and seeks to spell out the priorities of Islam. It reveals:

a) Our destination (to Allah) and purpose, the priority of the Last Day and Towhid

b) The correct road – or the ‘Straight Way’: it reminds us not to miss the right bus; the right bus is the shari’ah; ubudiya – by his shariyah, we will use the ibadat to reach Allah.

c) the necessity for Towfiq: specific guidance (note, we have the other two guidance, see previous notes) – but if you take the right bus, towfiq will come to you to make you a mu’min.

‘Ta’qidu alayha’: Confirm your mind on this.

Evidence:

  • See al-Fatihah (destination is in the first 3 verses; the road is the fourth verse)
  • Two other explanation is from a sahih hadith (Bukhari and Muslim):

See Hadith 1: The Parable of the Road and the Two Callers CLICK HERE

See Hadith 2: The Parable of the Road and the Devils CLICK HERE

Further Evidence:

See Surah Mutafiffin:

Insisting on committing sins will increase crimes; these crimes will make thick layers around the heart. On the Last Day, these sins that have created layers around the heart will correspond to layers (or barriers) in between man and Allah:

  • “No! Rather, the stain has covered their hearts of that which they were earning.
  • No! Indeed, from their Lord, that Day, they will be partitioned.
  • Then indeed, they will [enter and] burn in Hellfire.” (Qur’an al-Mutafiffin 85:14-16)

 

See Surah Yusuf:

  • Straight path: Follow it. Do not follow the other paths. This will move you away from the Truth and what is right and from Allah too.
  • “Say, “This is my way; I invite to Allah with insight, I and those who follow me. And exalted is Allah ; and I am not of those who associate others with Him.” (Qur’an, Yusuf 12:108)

Question 2: Where is Allah?

Answer 2: Above the arsh…

Evidence:

“The Most Merciful [who is] above the Throne established.”

See Surah Taha 20:5

maxresdefault

Q3: What does ‘istowa’ mean?

Answer: It means ‘above’

Allah is not everywhere – i.e. what about the toilet? Or the dog? Or under my feet? No.

The purpose of creation is to glorify Him. Is this glorification?

  • Arsh = The Throne
  • Kursi = The chair or foot-stall (which is on the arsh)

The kursi (chair) is bigger than the universe; this kursi is on the arsh – but this kursi to the arsh is like a ‘ring in the dessert’. The conclusion to this imagery is that Allah is above them all. Hence, He is Great!

He has knowledge of everything (whether it exists or not).

If Allah created everything, who created Allah? Answer: this will take us to no end. The end of this, there will be an uncreated cause. Creation is different from Creator. The Creator is the uncreated cause – this is the definition of Allah.

Time is a creation of Allah.

If there were many gods, then there would be competiton between the gods. This will result in chaos, not cosmos (order). Our universe is a cosmos (ordered). This proves there is only one god and He is Allah.

Question 4: Why has Allah created the jinn and ins (mankind)?

Answer 4: To worship him and establish towhid and follow His commands.

Allah will question us – not for us to question Him!

Allah loves us to magnify (to glorify) Him and it is beneficial for us.

Observe why we should devote ourselves to him:

Evidence:

See surah Ikhlas and Aytul Kursi

And I did not create the jinn and mankind except to worship Me.”

See surah Dhaariyat 51:56

jinn

Question 5: What is the meaning of ‘Ya’bidun?

Answer 5: Mujahid (who is the sheikh-Mufassirin) and student of the Companion, Ibn Abbas, said it is to be Muwahidun (a monotheist). And a Muwahid (monotheist) strives to live, confirming (by living) that Allah, Most Exalted, is the only One to be devoted to in love, obedience, hope, fear, loyalty, trust, and reliance by following the meaning of His words.

Question 6: What is the meaning of la-ilaha illallah?

Answer 6: There is no deity (Who) deserves worship – except Allah

By ‘deserve’ we mean ‘has the right’.

Why is this credal-statement constructed in the negative? Because there are many deities in our lives. But Who deserves our total worship is only Allah; all the other deities are false. You will not get any ultimate benefit from them at all – concerning the Last Day – but also the duniya. They will leave you in the duniya. In the duniya, they will not stay with you. The only One Who will stay with you is Allah. There is no fatigue that affects Him, but everything else has limitations.

Evidence:

See Ayatul Kursi (Qur’an 2:255) – where Allah describes Himself as having no fatigue; being Ever Aware and Ever Alive.

DESIGNED BY GREATISLAMIC.COM

Question 7: What’s the best worship for Allah?

Answer 7: Towhid

This is the message within Qur’an and Sunnah.

Evidence:

  • So know, [O Muhammad], that there is no deity except Allah and ask forgiveness for your sin and for the believing men and believing women. And Allah knows of your movement and your resting place.(See surah Muhammad 47: verse 19)
  • Ibn Taymiyya said the best knowledge is towhid. Because ‘la-ilaha illallah’ will cancel major shirk, and seeking forgiveness with Towhid could cancel the sins to the branches of shirk!

Question 8: What is the worst sin?

Answer 8: Shirk

Question 9: What is Towhid?

Answer: Towards Allah alone make your worship

tumblr_nqgv1qJyVW1rb8dkno1_1280

Question 10: What is the meaning of shirk?

Answer 10: Worshipping/ obeying, one other than Allah – or with Allah

Question 11: How many parts are there in Towhid?

Answer 11: Three

Question 12: What are these divisions of Towhid?

Answer 12:

  • arRububiyya
  • Uluhiyya
  • Names and Attributes

Question 13: What is the definition of Towhidul Rububiyyah?

Answer 13:

  • To testify that Allah is alone in creating the action (like creation, provision, victory, guidance, protection and support…)
  • No one can create them (except Allah)

maxresdefault2

Question 14: What is the definition of Towhidul iluhiyya?

Answer 14:

  • To testify that Allah is alone Who deserves the action of his creatures (creation)
  • We must ‘act’ to Him, alone i.e. ibadah, dua’a, slaughter (qurban), sujud.

uluhiyyah

Question 15: Does Allah have names and attributes?

Answer 15: Yes (then give the students an exam on these names)

Question 16: From where do we take the Names and Attributes?

Answer 16: Very important question: It is from Qur’an and Sunnah only (Many sects arose from this)

Qur’an and Sunnah is wahy (revelation); wahy is authoritative – none can argue against it

Any other explanation is a fatwa or ijtihad and NOT wahy

Hadith comes through jibreel – just like the Qur’an, but whereas

  • Qur’an is the word and meaning from Allah
  • Hadith is the meaning from Allah, but the prophet formed the words and announced it as hadith.

Hadith qudsi = prophet talks on behalf od Allah

Question 17: Are the Names and Attributes of Allah the same as our characteristics?

Answer 17: No

Evidences:

[He is] Creator of the heavens and the earth. He has made for you from yourselves, mates, and among the cattle, mates; He multiplies you thereby. There is nothing like unto Him, and He is the Hearing, the Seeing.” (See surah As-Shura 42: 11, my emphasis)

They are not like our attributes – some sects said Allah has no hearing or seeing – but His hearing and Seeing is not like ours – is a better way of comprehending this.

Question 18: The Qur’an is the words of Whom?

Answer 18: Allah

Question 19: Was the qur’an revealed to the prophet – or did Allah create it in the prophet’s heart?

Answer 19: Allah revealed His words and the Qur’an is the real speech of Allah – words and sound (voice) to jibreel. (i.e. Allah has words and voice). So Jibreel taught it, then prophet repeated it. Plus prophet had the ability to store it.

Question 20: What is resurrection?

Answer 20: Allah will make all the people become raised from the dead after death on the Day of Judgement.

Question 21: What is the evidence for resurrection?

Answer: Whoever denies the resurrection is kaafir

Evidence:

“Those who disbelieve have claimed that they will never be resurrected. Say, “Yes, by my Lord, you will surely be resurrected; then you will surely be informed of what you did. And that, for Allah, is easy.” (See surah Taghaabun 64:7)

Question 22: How many pillars in Islam?

Answer 22: Five

Queston 23: How many pillars of Iman

Answer 23: Six

Question 24: How many pillars of Ihsan?

Answer 24: One

Question 25: What is the definition of ‘Islam’ (above)

Answer 25: Submission to Allah. By what? By

  • Towhid
    • Obedience,
    • Loyalty,
    • Disown shirk and its people

This needs to be demonstrated through the five pillars:

  • Iman (Faith in heart, word and action: in Towhid) – See also Answer 6 and 9
  • Salah (worship, Prayer)
  • Sawm (fasting)
  • Zakat (alms, charity)
  • Hajj (pilgrimage)

Question 26: What is the definition of ‘Iman’?

Answer 26: To believe in:

  • Allah
  • His angels
  • Sacred books
  • Messengers
  • the Day of Resurrection
  • Qadr (whether good or bad)

And ‘Iman’ is the Iman in the aqeedah, consisting of 4 parts: (discussed in the previous sections)

  • Saying of the tongue
  • Saying of the heart
  • Action in the heart
  • Physical action

It increases with obedience and decreases with sin.

Question 27: To whom do we slaughter and prostrate?

Answer 27: For Allah alone. There is no partner for him.

Question 28: Are the slaughter and prostrations allowed for anyone other than Allah?

Answer 28: No

Question 29: What is the judgment/ rule (Hukm) when one slaughters or prostrates to something other than Allah?

Answer 29: Shirk Akbar (Major shirk)

___

Q&A Prepared by Sheikh Fakhriy al-Qaisi

***

سبحان ربك رب العزة عما يصفون وسلام على المرسلين والحمد لله رب العالمين والصلاة والسلام على رسول الله محمد وعلى اله وصحبه أجمعين

Exalted be your Lord, the Lord of Glory, above what they attribute to Him, and peace be upon the Messengers, and all praise be to Allah, the Lord of the Universe. And the peace and blessing upon prophet Mohammed and his relatives and all his companions.

Advertisements

2 thoughts on “Lesson 22: What is the Aqeedah of Ahl al Sunnah wal Jamaah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s